09/04/2025 av Esten Gladsø-Dønheim 0 Kommentarer
Eldre stolper på lekeplassen: Er eier klar over regelverket?
Ved mine kontroller av lekeplasser støter jeg ofte på strømstolper som er impregnert med CCA (kobber, krom og arsen) eller kreosot. Selv om disse stolpene ikke er installert som lekeplassutstyr, er det viktig å være klar over at regelverket rundt disse materialene har blitt strammet kraftig inn de siste årene.
Jeg kontaktet nylig Miljødirektoratet for å få klarhet i regelverket, og svaret var tydelig:
CCA-impregnert trevirke skal ikke brukes der det er risiko for gjentatt hudkontakt.
Kreosot-impregnert trevirke skal ikke brukes på lekeplasser, i parker, hager, eller utendørs rekreasjons- og fritidsanlegg der det er risiko for hyppig hudkontakt.
CCA-impregnert trevirke skal ikke brukes der det er risiko for gjentatt hudkontakt.
Kreosot-impregnert trevirke skal ikke brukes på lekeplasser, i parker, hager, eller utendørs rekreasjons- og fritidsanlegg der det er risiko for hyppig hudkontakt.Dette innebærer at strømstolper impregnert med disse stoffene ikke kan plasseres slik at barn jevnlig kommer i kontakt med dem. Dersom stolpene står plassert slik at det er sannsynlig at barn leker rundt dem og dermed kan ha gjentatt eller hyppig kontakt, kan det utgjøre et brudd på regelverket.
Daglige observasjoner
Jeg opplever nesten daglig at enkelte huskestativer, omramming av lekeplasser og sandkasser er impregnert med CCA. Det er godt dokumentert at gjentatt hudkontakt med CCA-impregnert trevirke øker risikoen for kreft. Når dette utgjør et klart brudd på gjeldende regelverk, er det merkverdig at eiere av slike anlegg ikke viser større ansvarlighet og fjerner risikoen umiddelbart.
Hvorfor tar vi ikke risikoen på alvor?
Barn utgjør en spesielt sårbar gruppe, og myndighetene har tydelig uttrykt bekymring for potensiell risiko for hudkreft ved hyppig berøring med slike materialer. Spør deg selv: Hva hadde du gjort dersom arbeidsplassen din hadde materialer med tilsvarende risiko, og du fikk denne informasjonen? Mest sannsynlig hadde du sørget for at materialene ble fjernet umiddelbart. Så hvorfor nøler vi med å gjøre det samme for barna våre?
Hva bør eier gjøre?
Hvis du har en strømstolpe på eller ved lekeplassen, bør du kontakte eieren av stolpen og få bekreftet type impregnering samt hvilke regler som gjelder for dem. Du må gjennom ditt eget internkontrollsystem (IKT) vurdere risikoen og iverksette nødvendige tiltak.
Har du andre trestolper på lekeplassen fra før 2002 som ikke råtner, er det stor sannsynlighet for at disse er impregnert med CCA eller kreosot. CCA kan kjennes igjen med en grønnaktig farge, dersom den fortsatt vises tydelig. Kreosot er mørkebrunt innvendig og har en særegen lukt. Kreosot brukes sjelden i selve lekeplassutstyr, men ofte i kantavgrensninger eller som strømstolper. Gjenbrukte strømstolper i utstyr har ofte tydelige merker som kan hjelpe deg å identifisere dem. Dersom du er kunde hos oss, er du allerede informert. Ellers bør du kontakte en tømrer eller eieren av stolpen.
Eiere som har slike stolper og konstruksjoner på lekeplassen bør derfor vurdere følgende:
Er det sannsynlig at barn har hyppig eller gjentatt hudkontakt med disse stolpene eller konstruksjonene?
Dersom svaret er ja, må tiltak vurderes, som for eksempel:
Tildekking av stolpene og konstruksjonene
Fysisk hindring for å redusere kontakten
Fjerning og erstatning med tryggere alternativer
Å male over stolpene regnes ikke som tilstrekkelig beskyttelse, ifølge Miljødirektoratet.
Håndtering av gammelt impregnert trevirke
Dersom stolpene fjernes, må de leveres til et godkjent avfallsmottak som farlig avfall, på grunn av innholdet av skadelige stoffer.
Ved spørsmål eller behov for rådgivning rundt inspeksjoner og vurderinger av lekeplasser og nærliggende områder, ta gjerne kontakt.
– Aktiv Areal AS
Kommentarer
Skriv en kommentar